Uspješna saradnja USAID-a i Međunarodnog aerodroma Sarajevo u cilju uspostave novih aviolinija i proširenja mreže destinacija

Kao što smo najavili, od 30. maja 2022. godine, Bosna i Hercegovina će postati bogatija za još jednu direktnu aviorutu koja će Sarajevo povezati sa glavnim gradom Poljske - Varšavom. Najveća poljska aviokompanija LOT Airlines će u sklopu ljetnog reda letenja obavljati letove 5 puta sedmično.

Međunarodni aerodrom Sarajevo aktivno radi na pronalaženju mogućnosti za razvoj novih i rast postojećih avioruta u Sarajevu, posebno nakon pada uzrokovanog pandemijom Covid-19. Uspostavljanje aviolinije Varšava - Sarajevo je rezultat višemjesečnih pregovora koje su vodili predstavnici aviokompanije Lot Polish Airlines i Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a na šta je svakako pozitivno uticala i saradnja Međunarodnog aerodroma Sarajevo sa predstavnicima USAID Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam), u sklopu kojeg je uspješno pokrenuto više aktivnosti koje imaju za cilj uvođenje novih aviolinija i proširenje mreže destinacija.

Pored atraktivnih shema poticaja koje nudi Međunarodni aerodrom Sarajevo, USAID Turizam će sarađivati s aerodromom i partnerima na podizanju svijesti i interesa za Bosnu i Hercegovinu kao atraktivnu i zanimljivu turističku destinaciju, uključujući roadshow, prezentacije destinacije, učešće na sajmovima i organizaciju fam tripova za kompanije koje prodaju bosanskohercegovačke destinacije, kao i posjete predstavnika medija i influensera. Ove aktivnosti imaju ključnu ulogu u povećanju potražnje i rezervacija širom potrošačkih i poslovnih kanala.

Međunarodni aerodrom Sarajevo nije samo kapija glavnog i najposjećenijeg grada, već i cjelokupne Bosne i Hercegovine, te će povećanje broja aviolinija i putnika na ovom aerodromu imati snažan ekonomski utjecaj na cjelokupnu državu.  Pored značaja poljskog tržišta za Bosnu i Hercegovinu, posebno segmenta hodočasničkog i ljetnog turizma usmjerenog na Neum, aviolinija Varšava - Sarajevo imat će značajnu ulogu u povezivanju Sarajeva sa udaljenijim destinacijama kao što je sjeverna Amerika. Također, činjenica da će aviolinija biti aktivna tokom čitave godine doprinijet će prevazilaženju sezonalnosti kao jednom od najvećih problema bosanskohercegovačkog turizma.

Uspostavljanje ove aviolinije je značajan uspjeh za bosanskohercegovački turizam, jer pokazuje kako uz inovativne i kolaborativne metode destinacijskog marketinga naša zemlja može biti atraktivna za sve vrste aviokompanija, uključujući nacionalne, niskotarifne i operatere čarter letova.